8.  CORNELIS (1697 - 1733)

 
 
Cornelis, geboren in 1697, huwt in 1719 met Johanna de Bont.
 
 Zij krijgen tenminste 2 kinderen, t.w. Martinus en Anthonius.
In 1733 sterft Cornelis en wordt "duur" begraven. Hij laat zijn vrouw achter met twee kinderen van 4 en 7 jaar, en woont dan Buiten de Weerdpoort naast het Anthonij Gasthuis.
 
Ene Willem Vreedendaal wordt voogd, totdat Johanna 5 maanden later hertrouwt met van de Wurf.
 
 
 
 
 
 
Tussen de Vrede van Munster (1648) en Utrecht (1713) was in de Zuidelijke Nederlanden de vrede een uitzonderlijke toestand. Hier bevond zich feitelijk het slachtveld van Europa, waar Spanje, Frankrijk, Oostenrijk en de Verenigde Nederlanden hun conflicten uitvochten.
Een en ander leidde tot vele verwoestingen in de streek.
In 1702 ontbrandde de Spaanse Successie-oorlog waarin de Spaanse macht over de zuidelijke Nederlanden uiteindelijk geheel geliquideerd werd zonder dat het Zuiden hier veel bij won. De  potentiŽle veroveraar was Frankrijk en daaraan gunde niemand dat gebied. De Statenbond der Verenigde Nederlanden niet omdat de Schelde dan geopend zou worden; Engeland niet omdat het een Frans Antwerpen als een pistool op de borst beschouwde; Oostenrijk niet omdat de Fransen de Rijn als haar natuurlijke grens beschouwden.
Uiteindelijk werden na vele grote en kleine grenscorrecties de grenzen van het huidige BelgiŽ in deze periode vastgelegd.